Thursday, April 28, 2011

"Chocolate oh coklat"

ari ni tjuk aku pasal coklat..hehehe...bukan budak2 je yg suka makan coklat tau org tua opppssss!!!! org tua hehehe org muda n remaja  pun suka mkn coklat cam aku ni...hehehe...aku nak cite ckit pasal khasiat coklat tuk kita...ada byk kahsiat tau meh2 saya cite ckit....


Coklat bukan sahaja sejenis makanan yang berkhasiat tetapi juga menyumbang kepada pemakanan yang seimbang berdasarkan kepada asas pemakanan berikut:-
 • Lemak merupakan 35% pengambilan tenaga secara purata
 • Protein kira-kira 15% daripada pengambilan tenaga
 • Karbohidrat kira-kira 50% daripada pengambilan tenaga
Maka coklat boleh menyumbangkan:-
 • 15% Lemak
 • 6% Protein
 • 17% Karbohidrat
 • 15% Tenaga
 • ++ Vitamin dan Mineral yang diperlukan
aku pun xtau sgt..hehe..tp 2 yg nak kongsi ni hehe...jom2 tgk ag pe kebaikan ye...Melalui kajian  yang dijalankan didapati bahawa coklat mengandungi bahan anti-kerosakan gigi seperti tannin, kasein dan asid oksalik.Tannin ialah sejenis bahan yang menghalang pembiakan bakteria yang akan membentuk plak dan asid di dalam mulut. Asid yang terhasil daripada proses pemecahan makanan oleh bakteria merupakan punca kerosakan gigi. Plak adalah sisa-sisa makanan yang melekat pada gigi akibat tindakan bakteria.
Kasein di dalam coklat sus pula bertindak mengurangkan kerosakan gigi dengan menghalang pertumbuhan plak dan seterusnya mengurangkan pengeluaran asid.
Kasein juga membantu dalam pertumbuhan gigi.
Asid oksalik merencatkan pengeluaran enzim bakteria dan seterusnya menghalang pengeluaran asid.


okkkk...ha salah satu coklat leh mengurangkan risiko sakit jntung tau.....kan dah cakap coklat bagus.. aku suka makan coklat cadbury...best 2....heheheh.....kalu ada org adiahkan lg la best..hehee....jgn kate ngn mkn coklat kita leh jd gemuk k...hehehe..k la smpai cni je la kongsi nnati kongsi ag....2 comments:

 1. buat kajian tentang coklat plk...hehehe

  ReplyDelete
 2. hahaha..info berguna 2..pakat mkn coklat belaka la...hehehe

  ReplyDelete